pühapäev, september 30

PAHATEADUS

manipulaatorite üks lemmikvõtetest on oma häma autoriteetlusega tsementeerimine.

kui keegi väidab, et PGMN ravimi toime on teaduslikult uuritud sõltumatu Šveitsi Kliinilise Protogeneesi Instituudi teadlaste poolt ajavahemikul 2002 - 2009a 7452 katseisikuga läbi viidud metoodilise põhjalikus katses ja annab isegi viite uurimustulemusi kajastava artiklile, siis (kas sa suutsid siiani mõttega seda teksti jälgida?) enamus meist laseb need sillerdused ühest kõrvast sisse ja teisest välja ja mälupulgale jääb umbes selline mõte: "see on väga õige asi. punkt".
ja mite kedagi ei huvita, kas see link viib kuhugigi ja kas selles viites üldse antud teemast juttu on.
kui sellist ja veel keerulisemat juttu rääkida intervjuud tegevale ajakirjanikule, siis võib oletada, et artiklisse jõuab heal juhul umbes selline lause: "prantsuse teadlaste poolt läbi viidud üleriiklikus uurimuses saadi vaieldamatu tõestus uue ravimi efektiivsusest." või lihtsalt: " uus ravim on saanud teaduslikes ringkondades rahvusvahelise tunnustuse."

Eesti keeles on 2009 ilmunud Ben Goldacre raamat PAHATEADUS. sa ei leia seda ühestki raamatupoest. ka raamatukogust on raske seda kätte saada. mu hea sõber arvab, et kogu tiraaž on kokku ostetud mõne tabletikorporatsiooni poolt.
igatahes olen tänu sellele raamatule nüüd väga hästi ette valmistatud selliste teadusjutlustajatega kokkupuuteks. nüüd äsja ilmus ka Ben Goldacre uus raamat BAD PHARMA -- mida saab tellida tema kodulehelt

nüüd siis peaksid jooma paar tassi matet või teed või kohvi, et suuta sünkroonis jälgida Ben Goldacre esinemist TEDil (raamatus ta mainib põgusalt, kuidas lapsepõlves tema hüperaktiivsust mingite tablettidega üritati ravida. edutult.)

 

kommentaarid: